İşletme ve Teknoloji Yönetimi
Tanıtım
İşletme ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans Programı Programın amacı; ülkemizde her kesimde giderek artan ileri teknoloji kullanımına paralel olarak çalışanlara meslekleri ile ilgili ileri teknolojiyi planlama, satınalma, kullanma, değerlendirme, geliştirme ve diğer ilgilileri eğitme konusunda genel ilkeleri benimsetmek; bu çerçevede yönetimsel becerileri kazandırmaktır.
Programın Amacı
Ülkemizde her kesimde giderek artan ileri teknoloji kullanımına paralel olarak çalışanlara meslekleri ile ilgili ileri teknolojiyi planlama, satınalma, kullanma, değerlendirme, geliştirme ve diğer ilgilileri eğitme konusunda genel ilkeleri benimsetmek, bu çerçevede yönetimsel becerileri kazandırmaktır.
Programın Gerekçesi
21. yüzyılda kurumsal ve bireysel bazda başarının anahtarı, her türlü teknolojinin etkin bir şekilde geliştirilmesi, yönetilmesi ve kullanılmasında gizlidir.
Dünyadan Örnekler
1. MIT
2. University of Pennslyvania
3. University of Illinois
4. Widener University
5. Washington State University
6. University of Maryland
7. George Mason University
8. University of New Hampshire
9. Eindhoven University (Hollanda)
10. Simon Fraser University (Kanada)
11. Norwegian University of Science & Technology (Norveç)
12. London Business School (İngiltere)
Hedef Kitle
Program disiplinlerarası bir yapıda olduğundan, üniversitelerin başta Endüstri ve İşletme Mühendisliği bölümleri, Elektronik, Bilgisayar ve ilişkili mühendislik bölümleri ve Ekonomi ve İşletme Bölümleri mezunları olmak üzere, çeşitli alanlardan gelen tüm lisans mezunları başvurabilmektedir.
Mezunların Çalışma Alanları
Mezunların büyük çoğunluğu, ileri teknoloji kullanan endüstriyel kuruluşlarda, AR-GE ve ÜR-GE birimlerinde, yazılım şirketlerinde uzman ve yönetici olarak çalışmaktadırlar.
Başvuru Koşulları
Güncel başvuru koşulları için tıklayınız.
Program Öğrenme Çıktıları
- Lisans düzeyinde edinilen bilgilerin ilgili olduğu sosyal ve teknik alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme, İşletme ve Teknoloji Yönetimi alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme.
- İşletme ve Teknoloji Yönetimi çalışma alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirip yorumlayarak yeni bilgiler oluşturabilme ve karşılaşılan sorunları, araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
- İşletme ve Teknoloji Yönetimi çalışma alanları ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı, bilgi ve becerilerini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirip, öğrenme sürecini yönlendirerek, bağımsız olarak yürütme, karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirerek sorumluluk alıp, liderlik yaparak çözüm üretebilme.
- Teknoloji Yönetimi ve İşletme çalışma alanlarındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel-nitel veriler ile destekleyerek, gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak, sosyal ilişkileri eleştirel bir bakış açısı ile inceleyerek geliştirip, gerektiğinde değiştirerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
- İşletme ve Teknoloji Yönetimi çalışma alanları ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme, bu değerleri öğretebilme, ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme, özümsediği bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
Dersler (2020-21 Akademik yılından itibaren)
Toplam kredili 10 dersin ve kredisiz Proje Çalışması’nın alınması ve en az 3,00 ortalama ile tümünden başarılı olunması gerekmektedir.
Zorunlu Dersler (İşletme Yönetimi Ders Paketi)
Zİ-01 - Finansal Yönetim
Zİ-02 - Operasyon Yönetimi
Zİ-03 - Satınalma Yönetimi
Zİ-04 - Teknoloji ve Pazarlama
Zİ-05 - Yönetim ve Organizasyon
Zorunlu Dersler (Teknoloji Yönetimi Ders Paketi)
ZT-01 - E-Ticaret Teknoloji ve Uygulamaları
ZT-02 - Proje Yönetimi
ZT-03 - Teknoloji ve Hukuk
ZT-04 - Teknoloji Yenilik ve Ar-Ge Yönetimi
ZT-05 - Yönetim-Bilişim Sistemleri
Seçimli Dersler
S-01 - Bilişim Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı
S-02 - Blok Zinciri ve Finansal Teknolojiler
S-03 - Büyük Veri Teknolojileri
S-04 - Endüstri 4.0 ve Eklemeli İmalat Teknolojileri
S-05 - İstatistiksel Düşünme ve Veri Analizi
S-06 - İşletme Ekonomisi
S-07 - İşletme ve Teknoloji Yönetiminde Karar Verme
S-08 - İşletmelerde Optimizasyon
S-09 - Kurumsal Zekâ ve Veri Madenciliği
S-10 - Sosyal Bilimler Araştırmalarında Etki Değerlendirmesi
S-11 - Stratejik Yönetim
S-12 - Tedârik Zinciri Yönetimi
S-13 - Teknoloji Yönetiminde Girişimcilik ve İş Planlama
S-14 - Teknolojik Yakınsama ve İş Stratejisi
S-15 - Veri Analitiği ile İş Tahminlemesi
S-16 - Yapay Zekâ ve Bilgi Yönetimi
Program Yürütme Kurulu
Doç.Dr. Cumhur EKİNCİ
Doç.Dr. Başar ÖZTAYŞİ
Dr.Öğr.Üyesi Özgür ÖZTÜRK (Program Koordinatörü)
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Murat BASKAK
Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Özgür ÖZTÜRK
Akademik Kurul
İletişim
Dr.Öğr.Üyesi Özgür ÖZTÜRK
E-Posta: ozturkozg4@itu.edu.tr
İş Tel.: 0-212-293 13 00 / 2036
Cep Tel.: 0-533-773 71 37
Oda No: A403 (İ.T.Ü. İşletme Fakültesi / Maçka)