DENİZCİLİK ÇALIŞMALARI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI
Tanıtım
Denizcilik Çalışmaları Doktora Programı’nın hedefi, öğrencilere denizcilik alanında ileri düzeyde eğitim vermek ve bağımsız bilimsel araştırma yapma yeteneklerini geliştirmektir. Programda, ‘Deniz Taşımacılığı ve Lojistiği’, ‘Denizcilikte İnsan Kaynakları’ ve ‘Denizcilikte Güvenlik’ alanlarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Program, bireylere bu 3 başlıktan birinde doktora yapma olanağı sağlamaktadır. Program %30 İngilizce’dir. Denizcilik Çalışmaları Doktora Programı'nın amacı disiplinler arası bir eğitim ile eleştirel bakış açısına dayalı analitik düşünce yetisini geliştirmektir.
Hedef Kitle
Program, bölüm farkı gözetmeksizin tezli yüksek lisans programını bitirmiş kişilerin başvurabileceği, özellikle kariyerine denizcilik alanında yön vermek ve denizcilik alanında uzmanlaşmak isteyenlerin dikkatini çekecek niteliktedir. Denizcilik Çalışmaları doktora programı, öğrencilere araştırma yapmak istedikleri alanda kuramsal bilgi birikimi sağlamayı, dünya çapında ve global rekabete açık akademisyenler ve uygulayıcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın Öğrenme Çıktıları
1. Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, denizcilik alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme (Bilgi).
2. Alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme (Bilgi).
3. Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme (Beceri).
4. Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme (Beceri).
5. Denizcilik alanı ile ilgili bilgileri disiplinlerin oluşumuna yön veren gelişmelerin değerlendirilmesinde kullanabilme (Beceri).
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).
7. Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).
8. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme (Öğrenme Yetkinliği).
9. Denizcilik alanında araştırmaya yönelik olarak problem tanımlama, önemli problemleri çözme ve var olan bilgiyi ya da mesleki pratiği genişletme ve yeniden tanımlama için gerekli, sentez ve değerlendirmeyi de içeren, en ileri düzeyde uzmanlaşmış beceri ve tekniklere sahip olma (Beceri).
10. Denizcilik alanındaki en ileri düzeye karşılık gelen yeni ve karmaşık düşünceleri eleştirel bir yaklaşımla çözümleyerek, değerlendirme ve sentezleme (Alana Özgü Yetkinlik).
11. Denizcilik alanında özgün araştırmaya dayalı, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmaya değer, nitelikli bir çalışma geliştirerek alanındaki bilgiye katkıda bulunma (Alana Özgü Yetkinlik).
Doktora Programı Başvuru Koşulları
Güncel başvuru koşulları için tıklayınız.
Dersler
DZC 6XX/E Denizcilikle Mücadele Önleme Operasyonları ve Hukuk Kuralı (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Endüstrisinde Tedarik Zinciri Yönetimi (3+0)
DZC 6XX/E Global Lojistik Ağı Modellemesi ve Politikası (3+0)
DZC 6XX/E Deniz Lojistiğinde Sürdürülebilirlik (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Yönetimi ve Politika Yapımı (3+0)
DZC 6XX/E Layner Gemi Filosu Planlaması (3+0)
DZC 6XX/E Yük Taşımacılığında Performans Ölçümü (3+0)
DZC 6XX/E Deniz Güvenliği İstihbaratı (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik İnsan Kaynaklarında Analitik ve Metrikler (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Psikolojisi ve İnsan Faktörü (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Sektöründe Enerji Yönetimi (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Sektöründe Kurumsal Sosyal Sorumluluk (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Sektöründe Veri Yapıları (3+0)
DZC 6XX/E Deniz Çevresi Yönetimi (3+0)
DZC 6XX/E Deniz Krizine Yanıtın Bilişsel Modeli (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilikte Takım İş Yükü ve Haberleşme Analizi (3+0)
DZC 6XX/E Avrupa Birliği Ulaştırma ve Denizcilik Politikaları (3+0)
DZC 6XX/E Uluslararası İlişkiler ve Denizcilik Ekonomisi (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilikte Bilişim Sistemleri (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilikte İş Sağlığı ve Güvenliği (3+0)
DZC 6XX/E Denizcilik Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme (3+0)
DZC 696/ 696E Bilimsel Araştırma, Etik ve Seminer
DZC 699 Tez Çalışması
DZC YET Yeterlilik Aşaması
Programme Executive Committee:
Prof.Dr. Leyla TAVACIOĞLU (Chair)
Prof. Dr. Oğuz Saim SÖĞÜT
Asst. Prof. Pelin BOLAT (Programme Coordinator)
Akademik Kurul